ZB/SA 24

Ook dit Duitse toestel verbergt in de naam enkele belangrijke kenmerken. ZB/SA 24 staat voor "Zentral Batterie Selbstanschluss 1924"; een toestel ontworpen in 1924, voor gebruik op centraalbatterij telefoonnetwerken en uitgerust met een kiesschijf.

Mijn exemplaar is de uitvoering als lijnkiezer, met een rode drukknop voor het kiezen van een buitenlijn en een zwarte voor het kiezen van de binnenlijn (ook wel huislijn genoemd). Zoals gebruikelijk voor de periode waaruit het toestel stamt, is het uitgerust met een vernikkelde messing draaischijf. De intercom uitvoering mist de kiesschijf.

Vergeleken met zijn voorganger, de ZB/SA 19, is dit model in alles iets compacter: Aan de telemicrofoon verdween het spreekhoorntje, de bel werd kleiner en in de behuizing ondergebracht, en de behuizing zelf werd ook nog compacter. Door het metaal van de behuizing dunner te maken, nam ook het gewicht af. Voor het openen van de telefoon is een speciale sleutel nodig.

Het toestel is vanwege de relatief hoge kostprijs, feitelijk geen groot succes geweest en kan worden beschouwd als een tussenstap naar de aanmerkelijk succesvollere W 28 die vanaf 1928 geleverd wordt.


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: Mix & Genest
  • Materiaal: Plaatstaal
  • Bouwjaar: 1924
  • Provider: Deutsche Reichs Post (DRP)
  • Type: Tafeltoestel