Socotel S63

De S63 is naar alle waarschijnlijkheid het meest verbreide toestel in Frankrijk (geweest).

De telefoon is de opvolger van de U43. Zijn naam dankt het toestel aan zijn geboortejaar en afkomst: in 1963 ontworpen door Société des Constructeurs de Téléphone, een samenwerkingsverband tussen Thomson, Matra, HPF, Alcatel en Ericsson-Colombes. Wat de T65 voor Nederland was, was de S63 voor Frankrijk.
Het toestel is geheel van ABS gemaakt, zowel grondplaat als kap. Aanvankelijk met kiesschijf en uitsluitend in het grijs, maar later werd de telefoon ook in de kleuren blauw, rood, wit en kastanjebruin leverbaar, veelal in twee ton sur ton tinten.
Vanaf 1981 wordt de kiesschijf vervangen door een IDK-module met druktoetsen. Vanaf medio jaren '80 komen er diverse soorten TDK-modules beschikbaar, zodat de S63 gebruikt kan blijven worden in combinatie met de moderne TDK centrales. Ook de S63 was veelal uitgerust met een extra telefoon zodat er met beide oren geluisterd kon worden. Dit vanwege de lange verbindingen in Frankrijk, met soms veel demping.

Mijn bruine exemplaar is een mooi voorbeeld van een van kiesschijf naar TDK omgebouwde telefoon. Het toestel dateert van 1974, de TDK-unit van Tegecit is uit 1986.
De groen-blauwe telefoon is uitgerust met de standaard IDK-unit en dateert uit 1984.


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: HPF
  • Materiaal: ABS
  • Bouwjaar: 1974/1986
  • Provider: PTT France
  • Type: Tafeltoestel, TDK (Toon Druktoets Kiezen)
Meer in deze categorie: « FeWAp 712 a Unifoon »