Tele 722, Trimphone

De Trimphone is in 1964 ontworpen door Martyn Rowlands en werd aanvankelijk als Tele 712 in Groot Brittannië op de markt gebracht.

Vanaf 1971 komt een verbeterde uitvoering beschikbaar: de Tele 722. Het destijds moderne toestel had een aantal opvallende kenmerken: de verlichte kiesschijf, de elektronische toonfrequente oproeper in plaats van een bel en de bijzondere telemicrofoon. De verlichting van de schijf gebeurt door een C-vormig buisje met tritium gas dat fluoriserend is. Aangezien tritium radioactief is, zijn de meeste Trimphones later weer ontdaan van hun oplichtende schijf. De elektronische toonoproeper werd speciaal ontworpen teneinde het toestel compact te kunnen houden.
Aan de toonoproeper en de verlichting dankt het toestel ook zijn naam: Tone Ringer Illuminated Model phone.
Bijzonder is ook de hoorn, waarin aan de bovenkant telefoon en microfoon naast elkaar zitten gemonteerd. De hoorn dient als het ware als geluidsgeleider. Dit principe was overigens al eerder toegepast bij diverse Franse telefoons, destijds om redenen van hygiëne.

De ondraaglijke lichtheid van de Trimphone is aanleiding tot een bijzonder irritante eigenschap: hij verschuift voortdurend bij het draaien aan de schijf. Toen de technologie van de druktoetsen opkwam was dit toestel dan ook een van de eerste dat ermee werd uitgerust (1977; de Tele 766).


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: STC
  • Materiaal: ABS
  • Bouwjaar: 1971
  • Geschonken: Sijtse Sijtsma, 2004
  • Provider: General Post Office (GPO)
  • Type: Tafeltoestel
Meer in deze categorie: « I65 WE500 DM-56 »