Ericofoon

De Ericofoon heeft een tamelijk lange ontstaansgeschiedenis: Al in 1939 werden er bij Ericsson pogingen ondernomen om een toestel uit één stuk te maken.

Gedurende WOII ging de ontwikkeling slechts langzaam verder onder meer omdat prioriteiten in die tijd bij Ericsson op militair gebied lagen. Daarbij komt dat er feitelijk geen materialen waren licht genoeg om een hanteerbaar toestel te kunnen bouwen. Pas eind jaren '40 wordt dan de draad weer opgepakt en ontstaat de Ericofoon zoals we hem nu kennen. Binnen Ericsson wordt het toestel aanvankelijk de Erifon genoemd maar als die naam al een merk blijkt te zijn, wordt het toestel officieel "Ericofon" gedoopt. In de volksmond wordt de telefoon al snel "cobra" genoemd vanwege de gelijkenis met deze slang.
In 1953 komt Ericsson dan met het eerste model; de productie start een jaar later en zal uiteindelijk doorgaan tot 1982. Er zijn dan ruim 2,5 miljoen exemplaren gemaakt.
In Nederland neemt de PTT de Ericofoon vanaf 1979 op in haar assortiment en wel in drie kleuren: wit, rood en donkerbruin maar het toestel wordt hier nooit een groot succes.

Gedetailleerde informatie over de history van de Ericofon in te vinden in het boek "Telefonen – en designhistoria" van Lasse Brunnström. Over het wel en wee van de Ericofoon in Nederland heeft Alfred Klomp een belangwekkend artikel gepubliceerd.


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: Ericsson
  • Materiaal: ABS
  • Bouwjaar: 1975
  • Type: Tafeltoestel
Meer in deze categorie: « GF/Ww Ericovox 150 »