T65

Dit is wellicht nog steeds het meest bekende telefoontoestel van Nederland, de T65 ("Dat grijze toestel met die schijf").

In 1965 geïntroduceerd door de PTT als het nieuwe standaardmodel. Het ontwerp geschiedt in samenwerking met Krone GmbH. Het is de periode dat miljoenen Nederlanders voor het eerst telefoon krijgen.
De T65 is elektrisch vrijwel identiek aan het Model 1951; één nieuwigheidje is er: de antiklikcel, een dubbele diode die voorkomt dat spanningspieken uit het telefoonnet het gehoor beschadigen. Het materiaal voor de behuizing is wel geheel nieuw: ABSABS is een lichte, gemakkelijk te vervormen thermoplastische kunststof.
De elektrische transmissie eigenschappen van de T65, gedicteerd door de ideëen van dr. ir. Mol, breken ons overigens in deze periode op en wel om drie redenen:

  1. Het toestel was gebaseerd op een impedantie van 800 ohm terwijl internationaal 600 ohm gebruikelijk was (geworden na WOII),
  2. de T65 werd voorzien van een microfoon met uitstekende spraakkarakteristiek maar een laag rendement en
  3. het toestel had een gevoelige telefoon.

Voor nationale gesprekken zijn deze eigenschappen uitstekend bruikbaar, maar voor communicatie over (lange)internationale verbindingen zijn ze problematisch. Het gevolg is dat er in de Nederlandse telefooncentrales impedantie- en niveau aanpassingen gedaan moesten worden om te voorkomen dat buitenlandse gesprekspartners ons niet verstaan en wij hen tegelijkertijd erg luid horen en dat alles soms ook nog met echo's op de verbinding.

Naast het hier afgebeelde basismodel zijn er vele varianten gekomen: Het wandmodel W65, het lokaal-batterij model met inductor, inbouwmodel I65, modellen in diverse kleuren, transparante toestellen, modellen met druktoetsen en het drielingtoestel.

In het schema is voor de oplettende lezer meteen de oplossing te zien voor het veelvoorkomende probleem: "Ik heb zo'n mooie oude goed werkende (bakelieten !!!) PTT telefoon maar de bel doet het niet." Even in het aansluitcompartiment van de telefoon contact 3 met 4 verbinden of in de stekker EB met contact b verbinden!


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: Krone
  • Materiaal: ABS
  • Bouwjaar: 1979
  • Provider: PTT
  • Type: Tafeltoestel
Meer in deze categorie: « S65 2749 »