Dialog

De Dialog is in het begin van de jaren '60 door Ericsson samen met het ontwerpbureau Acking, Olsson & Silow (AOS) ontwikkeld in nauw overleg met Televerket, de Zweedse PTT.

Een markante telefoon, qua ontwerp een volledige breuk met het verleden van het bakelieten toestel. Vrijwel alles aan de telefoon was nieuw: materiaal (ABS), het akoestische- en elektrische ontwerp en de ergonomie van met name de telemicrofoon (gewicht, vorm). Ook eisen voor het productieproces en onderhoud (componenten eenvoudig toegankelijk) werden meegenomen in het ontwerp. Een belangrijke technische vernieuwing betrof het door de telefoon uitgezonden signaal: het niveau ervan wordt automatisch aangepast aan de lengte van de abonneelijn .
Opvallend detail in het ontwerp is het doorzichtige venstertje in de handgreep van het toestel, bedoeld om licht in de behuizing te laten opdat insecten zich er niet in nestelen ...
Er bestaan uiteraard verschillende versies van de Dialog, zo heb ik naast het tafelmodel ook de wand- en twee types LB uitvoeringen.

De Dialog werd in Denemarken door Kristian Kirk en Telefon Fabrik Automatic onder licentie gemaakt en had er de naam F68.


Aanvullende informatie

  • Fabrikant: Ericsson
  • Materiaal: ABS
  • Bouwjaar: 1979
  • Provider: Televerket
  • Type: Tafeltoestel
Meer in deze categorie: « RS 70533 Berlin 37 »